Lunds akademiska kör

Lunds akademiska kör är en ung kör med lång tradition och hög ambitionsnivå. Kören bildades 1927 som damkör men blev senare en blandad kör för att kunna utöka sin repertoar. Sångarna i kören är till största delen studenter och doktorander med god körvana och stort musikintresse. Sedan 1 januari 2014 är kören en officiell ensemble vid Odeum och därmed del av Lunds universitet.

LAK ger årligen ett tiotal publika konserter och medverkar med sång vid universitetets högtider såsom professorsinstallationer och doktorspromoveringar.

Repertoaren är varierad, men tyngdpunkten finns i den klassiska musiken för kör a cappella. Genom åren har LAK uppfört flera av körlitteraturens stora verk, men också presenterat mindre kända verk för sin publik. Under de senaste åren har kören bland annat framfört Schütz Weihnachtshistorie med musiker på tidstypiska instrument, Martins Mässa för dubbelkör och nordisk musik av bl.a. Werle, Mäntyjärvi och Holten. Julen 2009 framförde kören Bachs Juloratorium tillsammans med orkestern Rebaroque och 2011 gjordes Purcells kammaropera Dido och Aeneas i en uppskattad scenisk familjeversion som även framfördes på Festspelen i Piteå 2012.

Sommaren 2008 reste LAK till Polen för att tävla i en internationell körfestival, och vann där under Cecilia Martin-Löfs ledning pris för bästa dirigent, bästa interpretation av polskt stycke och tävlingens Grand Prix. Därefter har kören gjort konsertturnéer till t.ex. Berlin, Würzburg, Småland, makedonska Ohrid, Slovenien och till Kalifornien tillsammans med Palaestra Vokalensemble och Akademiska kapellet 2014.

Under hösten 2010 spelade kören in sin andra CD, En stjärna gick på himlen fram, tillsammans med Emma Reid, Emma Johansson och Ensemble Mare Balticum. Denna repertoar med svensk folklig julmusik bearbetad av körens dirigent Cecilia Martin-Löf har följt med kören i olika projekt tillsammans med före detta medlemmar; t.ex. trettonhelgsturnéer till Tyskland 2013 och 2015.

Under 2012 års första halva gjorde LAK en djupdykning i den ryska körskatten med gästdirigent Maria Goundorina, våren 2015 i den amerikanska med gästdirigent Paul R. Crabb och julkonserten 2015 leddes av gästdirigent och före detta LAK-are Sara Hjort. Tillsammans med Malmö Symfoniorkester och ett antal andra lundakörer har LAK gjort Verdis Messa da Requiem (2011), Beethovens Nionde symfoni (2013) och Brahms Ein deutsches Requiem (2014). Kören samarbetar även med Akademiska kapellet i större verk och klassiska julkonserter.

Lunds akademiska kör vid fontänen framför Universitetshuset i Lund.

Lunds akademiska kör

Körmusiken vid Lunds universitet

LAK är sedan 2014 en ensemble vid Odeum, Lunds universitets centralt placerade musikcentrum för studentbaserat musicerande, konserter, föreläsningar och utbildning. Utöver LAK finns där ett flertal studentbaserade ensembler: symfoniorkestern Akademiska kapellet, kören Palaestra Vokalensemble, blåsarensemblerna Lunds Akademiska Blåsarsymfoniker och Lunds Universitets Brassband, och den professionella kammarorkestern Concentio Odei.